top of page
240584680_4222279614519125_4801859522491272273_n.jpg

Swimrun - upplevelse, äventyr, gemenskap och glädje!

Vad är Swimrun?

Swimrun är en svensk "uppfinning", en relativt ung sport som allt fler lockas till. Swimrun-sporten växer snabbt i både Europa och resten av världen. Att utöva swimrun innebär att du växlar mellan simning och löpning utan att stanna. Du behåller löparskorna på när du simmar och den obligatoriska våtdräkten är på under löpningen. Swimrun är en utomhussport och har mer än bara en sim- och löpsträcka. Simningen sker i öppet vatten och passar lika bra i sjöar som i havet. 

  
En vadslagning på krogen år 2002  "först från Utö till Sandhamn" är själva ursprunget till ÖTILLÖ Swimrun World Championchip och ÖTILLÖ Swimrun  World  Series.  Begreppet Swimrun har Erika Rosenbaum myntat. 
Här kan du läsa mer om det som är swimrunsportens historia. http://otilloswimrun.com/about-swimrun/

 

Swimrun är fortfarande en liten sport men växer och utvecklas hela tiden. Utbudet av swimruntävlingar ökar från säsong till säsong. En klassiker som varit med sedan begynnelsen är Ångaloppet som drivs av Nils och Theo Zetterström. Ångaloppet erbjuder ett swimrunäventyr för hela familjen. Fler Swimruntävlingar hittar du här

​​​​

Utrustning

I sin enklaste form behöver du endast löparskor och badbyxor eller tights och top för att köra Swimrun. I takt med att swimrunsäsongen har blivit allt längre (maj-oktober) behövs en swimrundräkt. 

Swimrundräkten är din säkerhet, ger flythjälp och håller dig varm.

Övriga tillbehör som används är paddlar, dolme och lina. Simglasögon (de finns de som kör utan) och badmössa (obligatorisk under simsträckor för synlighet). 

Syfte

Paddlar - för att effektivisera armarbetet på simsträckorna.

Dolmen - för ett bättre flytläge och vila benen under simsträckorna

Lina - elastisk lina som kopplar ihop deltagarna, fungerar som hjälp att hålla ihop men också för att ge draghjälp åt varandra. 

Social sport

Swimrun är en lagsport. Du tävlar i lag tillsammans med en kompis i klasserna dam, herr och mixed. Det finns också familjetävlingar då vuxen och barn tävlar tillsammans. Först ut var Ångaloppet och Ångaloppet Familj. Swimruncupen och flera andra arrangörer tillåter att du kan köra swimrun individuellt. 

bottom of page